Frederik Naert
EDITORIAAL
Bijna aile bijdragen in dit nummer van het Tijdschrift hebben een bancl met maritieme kwesties. We beginnen met een agora over juridische aspecten van scheepsbeschermingsdetachementen (‘Vessel Protection Detachments’) en ingescheepte gewapende privé bewakingsteams waarin verschiliende perspectieven op dit onderwerp naar voor worden gebracht. Dit wordt gevolgd door een artikel over het juridisch kader waaronder de Belgische Marine optreedt tegen piraten voor de kust van Somalie. Vervolgens zijn we verheugd u het resultaat van het ‘Kopenhagen-proces over de behandeling van gevangenen in internationale militaire operaties’ te kunnen voorstellen (nadat we het begin van dit procès in onze jaargang 2007 behandelden). We keren terug naar maritieme aangelegenheden, zij het louter met het oog op het aankaarten van het onderwerp militaire justitie, met enkele beschouwingen over een zitting van de krijgsraad van de Royal Navy in 1669 en de evolutie van de militaire justitie en mensenrechten in deze context. Deze bijdrage is opgenomen onder een nieuwe rubriek die relevante beschouwingen bevat die geen betrekking hebben op recente ontwikkelingen en evenmin een volwaardig artikel uitmaken.
Verder wil ik onze lezers informeren over de antwoorden op de vragenlijst over het Tijdschrift die we eerder hebben verspreid. We hebben een veertigtal antwoorden ontvangen, zodat de resultaten slechts een indicatie geven van wat onze lezers over het Tijdschrift denken. Niettemin helpen ze ons om het Tijdschrift en het beleid van het redactiecomité verder te ontwikkelen (u kunt nog altijd de vragenlijst beantwoorden op de website van het Tijdschrift als u dat nog niet gedaan heeft). De belangrijktste conclusies zijn de volgende:
-
De inhoud vvordt als evenwichtig geziert tussen theorie en praktijk – met niettemin een lichte voorkeur voor meer praktijkgerichte bijdragen – en tussen militaire justitie enerzijds en oorlogsrecht en vervvante rechtsgebieden anderzijds;
-
De bijdragen vanuit historisch perspectief en boekbesprekingen worden gewaardeerd;
-
Hetzelfde geldt voor de rubriek recente ontwikkelingen, die voor sommigen vvel mag worden uitgebreid;
-
De kwaliteit wordt beoordeeld als gaande van goed tot uitstekend, met een positieve evolutie;
-
De meeste lezers die geantwooord hebben, lezen bijdragen in meerdere talen en beschouwen de vertalingen van de samenvattingen als nuttig (maar niet noodzakelijk);
-
De meningen zijn verdeeld over de wenselijkheid het Tijdschrift twee keer per jaar te publiceren – een kleine meerderheid is voor en is bereid daar iets meer voor te betalen – en over een mogelijke elektronische publicatie – een kleine meerderheid is voor.
Het redactiecomité zal rekening houden met deze vaststellingen en zal nadenken over een mogelijke publicatie twee keer per jaar en/of in elektronisch formaat. We zullen tevens ons uiterste best doen om elke jaargang vroeger te publiceren.
|